I Sverige finns tiotusentals människor som lever med en hörselnedsättning på antingen ena eller bägge öronen. Hörselnedsättningen kan vara medfödd eller orsakad av olycka och sjukdom, men oavsett vilket innebär skadan att individen inte kan delta i samhällslivet på samma villkor som individer med full hörselförmåga. En hörapparat kan göra livet enklare för dessa människor.
Kostnaderna varierar mellan Landstingen
Tyvärr har inte samtliga Landsting en gemensam avgiftspolicy för hörapparater vilket betyder att kostnaden för en hörapparat varierar beroende på vilket landsting man tillhör. I vissa landsting finns något som kallas för fritt val vilket innebär att man får en rekvisition att köpa en hörapparat för hos en privat audionom. Väljer man en dyrare hörapparat än vad beloppet på rekvisitionen medger får man själv stå för mellanskillnaden.
Om det inte finns fritt val så provar man ut en hörapparat inom landstingsvården. En del landsting tar ut en engångsavgift, andra tar ut en besöksavgift plus en utprovningsavgift. Engångsavgiften kan vara från 150 kr och uppåt, samma sak gäller utprovningsavgiften. En del landsting väljer även att ta betalt för hörapparaten om den är dyrare än ett visst belopp.
På vårdguiden, 1177.se, kan du läsa mer om vad det kostar att få en hörapparat i just ditt landsting. Jag skulle personligen önska att landstingen införde en gemensam avgiftspolicy för hörapparater. Det skulle vara det mest rättvisa, det skulle också göra det enklare för patienter att veta vilka kostnader och avgifter det är som gäller.
Slitage, skador och försäkringar
Innan du börjar använda din hörapparat kolla upp med ditt försäkringsbolag så att din försäkring täcker eventuella skador på hörapparaten. Du kan nämligen bli betalningsskyldig om hörapparaten skulle gå sönder eller tappas bort, och det kan bli mycket dyrbart då en hörapparat kostar flera tusentals kronor.
Normalt slitage och skador ska dock landstinget stå för om du har fått hörapparaten via dem, du kan eventuellt behöva betala en mindre summa i reparationsavgift. Köper du istället hörapparaten hos en privat audionom så är det viktigt att du är noga med att kolla upp vilka garantier du har innan du gör köpet.
Man brukar räkna med att en hörapparat ska hålla i mellan 4-5 år, så var försiktig med hörapparaten, behöver du en ny innan de 4-5 åren så kan du alltså behöva bekosta den själv.
Underhåll
En hörapparat kräver batterier för att fungera som den ska. Ett tips är att köpa batterier över nätet, då kan du jämföra priser och köpa batterier av den butik som är billigast. Dessutom slipper du ta dig till specialbutiker för att inhandla batterierna, vilket kan vara krångligt och tidsödande.
Andra hörselhjälpmedel
Förutom hörapparater finns det några andra hörhjälpmedel man kan behöva. Telefon med teleslinga är ett sånt exempel. Dessa är anpassade för att personer med hörapparat enklare ska kunna uppfatta ljudet. En sådan telefon kostar från cirka 400 kr och uppåt beroende på hur avancerad telefon man vill ha.